Tuesday, December 23, 2008

Faham 'Iblis' pada Zionisme

Semalam Al Jazeera menayangkan gambar seorang bapa menunjukkan anaknya tiga orang mati angkara peluru Israel. Yang dasyatnya, kelihatan jelas tebukan peluru yang menembusi dada anak kecil itu. Bagi manusia yang biasa, perkara itu sama sekali tidak boleh diterima. Apatah lagi anak kecil yang berumur lingkungan 3- 4 tahun ditembak.

Hanya manusia berjiwa 'iblis' sahaja yang ketawa riang melihat anak kecil sewenangnya ditembak di dada. Hatta haiwan pun menyayangi anaknya. Sifat 'keiblisan' merasuk jiwa orang Israel. Tentera Israel semua menganut faham 'iblis'.Tidak semua orang Yahudi sokong pembunuhan di Gaza. Ada yang protes.

Seperti biasa darah ummat Islam terus mengalir, kerana menyaksikan kekejaman Zionis Israel mengganas di Gaza. Bagi orang Islam, Gaza adalah satu tempat yang bersejarah dalam kalendar ummat Islam. Ia tempat kelahiran Imam besar kita, Imam Syafiee.Dikhabarkan ketika kelahirannya, ibunya bermimpi sebutir bintang menjunam ke bumi. Bintang itu memecahkan muka bumi dan kelihatan gugusan- gugusan bintang kecil menyinari alam ketika itu. Ulama mentafsirkan, itu ialah tanda mulia kelahiran seorang bakal ulama termashyur kelak.
Bagi kita, kemarahan pasti berterusan. Kemarahan boleh datang dan pergi. Teruskan berdemosntrasi menyatakan bantahan, memboikot, mencetuskan kesedaran dan meratakan kesedaran sehingga menyentuh hati nurani ummat tentang isu di Gaza. Pada masa yang sama apa strategi kita mendatang?

Apakah kita sudah menyediakan satu perancangan masa depan yang tersusun untuk memastikan maruah ummat Islam tidak mudah dipijak seperti hari ini? Jika Salahuddin Al Ayubi mengambil masa hampir seratus tahun untuk menakluk Al Quds, itu pun selepas pengaruh Ihya Al Ghazali merata ke seluruh pelusuk alam di bumi ummat Islam, lalu melahirkan satu generasi yang berkongsi fikrah dan bernaung di bawah satu bumbung worldview yang sama. Generasi ini terdiri daripada penglima perang, askar, ulama, pekerja, orang biasa, pelajar serta kaum wanita.

Wallahu'alam. Semua kena sama- sama duduk semeja, berlapang dada, berfikiran terbuka, saling kasih mengasihi, membina generasi beradab dan mengangkat ilmuwan di tempat yang sewajarnya.

6 comments:

JHaZKiTaRo said...

sama2 kite berdoa agar mereka yg melakukan kerosakan di bumi Palestine bakal menerima balasan yg setimpal.. anyway, salam dari bumi Dublin, Ireland.. saje2 lompat2 blog.. :)

Syakir said...

The time has comes for muslims especially in the middle east to move out from their inferiority. We have to accept the reality that we need to learn from the west in many profesional aspects indeed. But adaption capacity (in terms of idealism and intellectualism) should be firm as the challenges are tough too. Hence there are only unity can crush the fetters of muslims’ agony.

Mujahid Siber 5487 said...

iklannn bosss try klik cni... http://i486.photobucket.com/albums/rr229/syah5487/iklankerjayaMujahidSiberWorkDesign.jpg

harakey said...

Pkpim,tlg tegur sikit Prof madya Razak Mohiden.Filem2 dia bahaya pada gaya belia berfikir nanti.Lgpun tak sepatutnya org akademik hasilkan filem yg fikirkan untung smata.

hebahan said...

Seminar Sains & Teknologi dalam Tamadun Islam
Tarikh: 21 Februari 2009 (Sabtu)
Tempat: HSC LT 1 (dekat Bank Islam IIUM), UIAM, Gombak
Anjuran: Akademi Sains Islam Malaysia (ASASI)
Penyertaan: Hanya 40 hadhirin (penyertaan percuma)/ http://www.kesturi.net/archives/674

umar_skyscooter said...

Aslkm,salam ziarah.erm nice blog.erm nak jmput tuan rumah atau sesape je ke blog sye ni di http://chipmunk18.blogspot.com ,,,jgn lupe linkkan blog ni yer,ok thanks n bye