Monday, June 16, 2008

Hubungan Antarabangsa

Dalam bulan ini, PKPIM menerima tiga jemputan ziarah oleh delegasi antarabangsa. Ini merupakan tradisi gerakan pelajar, bahawa hubungan sesama organisasi harus berkembang ke seantaro dunia. Proses menjarut jaringan sesama gerakan da'wah harus berkembang, memandangkan dengan hubungan ini proses bertukar maklumat, berkongsi pengalaman dan belajar antara satu sama lain.


Pertama, pada awal bulan, sekumpulan dosen dari Universiti Bandung, diketuai oleh sdr Yudi, teman sekuliah saya semasa di universiti telah melawat Malaysia. Asal tujuan lawatan mereka ialah untuk berjumpa dengan pembuat dasar perbankan Islam di Malaysia seperti Bank Negara Malaysia. Sambilan itu, mereka mengadakan pertemuan dengan PKPIM. Yang menariknya ialah, dalam dosen- dosen yang datang itu, mereka semua menjawat jawatan besar di Universiti, Timbalan Rektor, senior dosen, termasuk teman saya, Yudi yang sebagai dosen junior. Berjawatan Timbalan Rektor di Universiti Bandung tidak menghalang mereka untuk berjumpa kumpulan anak muda di Malaysia ini. Mereka banyak berbicara dan memberi nasihat ketika dalam pertemuan. Pengalaman dan isu umat Islam di Indonesia menjadi topik utama perbincangan. Isu Ahmadiah, fatwa Majlis Ugama Islam Indonesia, kelompok Islam Liberal mengisi topik perbincangan. Pokoknya, pendidikan yang Islami harus dijadikan teras pendidikan untuk menyelamatkan generasi masa depan Indonesia. Alhamdulillah, jika ada rezki, kami akan berkunjung ke Bandung untuk ketemu mahasiswa di sana.

Kemudian, selang beberapa hari, tetamu dari negara yang sama juga berkunjung ke PKPIM, selama dua minggu, iaitu sdr Zaid Makarma, merupakan Ketua Umum Pelajar Islam Indonesia (PII), dan juga Setiausaha Agung Persatuan Pelajar Islam Asia Tenggara (PEPIAT). Sdr Zaid melakukan lawatan kerja selaku SECGEN PEPIAT di Malaysia, termasuk rantau Asia Tenggara, iaitu Selatan Thailand dan Singapura. Selama berkelana lama di Malaysia, beliau di bawa ketemu dengan banyak pihak, termasuk pertemuan rasmi dengan PKPIM. Ber'kampung' sebentar di Kg Changkat, sebuah pusat latihan PKPIM merupakan kenangan manis;). Banyak agenda yang dibincangkan bersama, iaitu untuk memperkasa usaha da'wah peringkat pelajar Islam Asia Tenggara dan memperkemaskini program bersama. Kesempatan itu juga PEPIAT dan PKPIM telah melancarkan Tabung Kemanusiaan Myanmar Alhamdulillah. Hubungan serumpun antara Malaysia- Indonesia sebenarnya begitu sentimental sekali. Wilayah nusantara, yang digelar antara wilayah Islam yang berpengaruh oleh Richard Nixon dalam bukunya 'Seize the Moment', dan Samuel Huntington, buku kontroversinya 'Clash of Civilization'. Maka tidak mustahil, dengan ikatan budaya dan bahasa yang rapat, wilayah ini dicemburui oleh negara Barat, lalu mereka mencari jalan untuk memecah belahkan perpaduan umat Islam wilayah nusantara ini. Makanya jadilah 'divide and rule', menjadikan Malaysia, Indonesia, Brunei, Selatan Thailand dan Selatan Filipina.Kemudian, semalam 16 Jun Isnin, Setiausaha Agung Chatra Shibir, sdr Muhammad Rizal dan Exco Da'wahnya menziarahi sekretariat PKPIM. Semalam hari terakhir beliau di Malaysia setelah hampir seminggu di Malaysia dalam lawatan kerja mereka. Chatra Shibir merupakan sayap pelajar Jamaat Islami, sebuah gerakan da'wah yang diasaskan oleh Maulana Sheikh Abu Ala Maududi, yang kemudiannya bertukar menjadi parti politik Islam di Bangladesh dan Pakistan. Dalam pertemuan itu, kami banyak bertukar maklumat dan program da'wah semasa. Yang menarik, satu soalan yang membuat kami terkesima, sibuk- sibuk bincang program da'wah, tiba- tiba sdr Rizal bertanya, 'How many of ur members Shahid?", saya terkedu dan bertanya balik, "U mean Shuhada'?". Beliau mengangguk. Saya terkedu dan tersenyum sipu.

Rupanya sudah 313 ahli Chatra Shibir menemui ajal yang dianggap 'Shahid', kerana dibunuh, mati ditembak ketika bertempur dengan kumpulan sekularis dan banyak lagi sebab. Di Malaysia, barangkali situasi dan latarbelakang agak berbeza, makanya belum lagi muncul 'Shuhada'. Wallahualam.


Kesimpulannya, hubungan sesama gerakan da'wah, apatah lagi gerakan pelajar harus melampau batas sempadan. Hubungan bukan sekadar peringkat nasional, akan tetapi peringkat antarabangsa.


Dalam ilmu kepimpinan, sebagai pemimpin organisasi, kita harus melebarkan tangan kita untuk berjabat tangan dengan sesiapa sahaja yang difikirkan boleh. Ini aspek yang penting, memandangkan ilmu kepimpinan sebenarnya boleh dipelajar jika kita belajar dengan orang lain. Yang menarik, jika 'counter part' kita itu berlainan budaya, latar belakang dan mungkin agama. Dalam Islam sendiri, konsep ukhwah atau persaudaraan itu harus merentas budaya dan negara.


Malah, hubungan sesama teman luar negara sewaktu muda ini jika ikhlas dan jujur, akan membuahkan hasil yang baik kelak. Saya yakin, kepimpinan ini akan berterusas, bukan terberhenti setakat ini sahaja. Manalah tahu, hubungan sekelas seperti BJ Habibi dan Nejmuddin Erbakan semasa di kuliah universiti akhirnya mempertemukan keduanya menjadi pemimpin tertinggi negara Indonesia dan Turki. Wallahualam.


p/s: Niat bukan mahukan kebendaan keduniaan, tetapi harus ikhlas;)


1 comment:

Anonymous said...

membaca seluruh blog, cukup bagus