Tuesday, April 01, 2008

AAC vs FitnaBagi anak muda yang dahagakan sebuah novel berciri Islami, yang berlainan dari novel- novel picisan, Ayat- Ayat Cinta (AAC) karangan Habiburahman El Sherazi merupakan alternatif terbaik. Sebuah novel dramatik mengkisahkan watak protagonis Fahri yang 'sempurna' dari segala segi, ilmunya, akhlaknya dan pandangan alamnya mencari hakikat kehidupan yang didambakan oleh semua insan, iaitu cinta.

Novel ini mengungkap dengan resepi klasik sebuah percintaan manusia, yang biasanya akan menemui konflik. Sebuah drama atau novel cinta tidak akan melalui episod yang gembira sepanjang perjalanan. Cerita cinta yang tiada resepi tragedi tidak akan manis dan bermakna. Penulis AAC begitu memahami falsafah cinta, lalu mewarnai kisah Fahri seorang penuntut Universiti Al Azhar dengan konflik hidup percintaan. Baginya, cinta adalah matlamat agung semua manusia. Lelaki bercinta perempuan, suami mencintai isteri, anak mencintai ibu, anak murid mencinta guru, dan paling agung ialah hamba mencinta Tuhan Maha Agung.

Fahri digambar watak protagonis kamil novel ini, yang kudus sifatnya, tidak pernah berpacaran (bercinta) sebelum nikah. Bagi remaja Malaysia, ini lah watak 'sempurna' persis malaikat yang tidak lagi menjadi norma asal. Ramainya berpacaran sebelum nikah, malah ada yang melampau bersekedudukan seperti 'suami isteri'.

Kerana watak persis malaikat, protagonis Fahri menjadi imaginasi idaman anak muda. Cerita hidup Fahri bertambah dramatis apabila berhadapan dengan silang sengketa cinta, bersama Aisyah, Nurul, dan Maria. Masing- masing gadis ini berwatakan unik, mampu mengundah hati Fahri.

Kerana itulah, Ayat- Ayat Cinta berjaya menghanyutkan imaginasi kita supaya seakan bersama dalam cerita itu. Bagi sesiapa yang belum ke Kaherah, apabila membaca novel itu, seperti kita jua hanyut dalam suasana kota Kaherah yang sibuk dengan warga Mesir.

Itulah novel yang diterjemahkan ke filem, yang sudah pun ditayangkan di Indonesia. Bagi saya, ketika Islam difitnah dengan klip video Greet Wilders yang menghina Islam, sekurang- kurangnya lahir sebuah filem yang boleh menyejukkan hati kita. Dikhabarkan juga di negara kelahiran novel itu, Presiden serta seluruh Exco kerajaan negeri turun padang menonton filen AAC memberi sokongan padu atas filem itu.

Secara peribadi, walaupn AAC belum lagi boleh diangkat sebagai karya agung, kerana sifatnya novel fiction, makanya ia sesuai untuk mengisi kedahagaan anak muda sebuah cerita cinta yang Islami. Kita mendoakan agar banyak lagi novelis dan sutradara filem yang mampu melahirkan filem seperti ini.

Pokoknya, di Malaysia bila mahu ditayang? Anda tahu?

* Laman sawang rasmi AAC http://www.ayatayatcintathemovie.com/. Sayu dengar lagu latar yang klasik

2 comments:

sahalfikri said...

sila baca komen berkenaan filem AAC oleh blogger indon sendiri di sini http://muhammadfachri.blogspot.com/

sahalfikri said...

tambahan..
animasi The life of Mohammed tak jadi ditayangkan setelah tekanan memuncak drp umat Islam.

klik sini
http://sugiero.blogspot.com/2008/04/ehsan-jami-not-to-release-his-movie.html

kita perlu kepakaran seumpama hanief..