Monday, March 17, 2008

ZIARAH SDR JAAFAR RAHIM

Petang tadi saya meluangkan masa menziarahi sdr Jaafar Rahim, dikenali sebagai 'De Bono' Malaysia oleh akhbar Kosmo. Beliau dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur kerana sakit diabetis. Beliau berada di Wad 25, Tingkat Lima dan katil nombor 6. Sdr Jaafar, saya rasa ramai yang mengenalinya. Merupakan bekas Ketua Penerangan GPMS Pusat, penterjemah buku Asian Renaisance tulisan DSAI, penulis prolifik dan pakar pemikiran Lateral di Malaysia. Beliau juga pernah menjadi penasihat Kelab Pemikir Muda PKPIM suatu ketika dahulu.

Ramai yang pernah menjadi anak buahnya, bermacam- macam latarbelakang, yang berjaya dalam dunia penulisan terutamanya. Saya secara peribadi merupakan antara yang berjaya mengasah bakat penulisan melalui didikan beliau. Boleh dikatakan, ramai yang berjaya hasil didikan beliau. Proses pembelajaran tidak rasmi bersama beliau banyak dilakukan di rumah, kedai kopi, Kinokuniya, kedai- kedai buku terpakai malah bengkel- bengkel penulisan di universiti. Ramai yang berjaya menjadi penulis. Malah bukan sekadar menjadi penulis yang boleh menulis, tetapi penulis yang memenangi pelbagai anugerah dan pengiktirafan.

Boleh dikatakan, sdr Jaafar mendidik menjadi penulis yang berobjektif dan berdisiplin. Dalam konteks sekarang ini, memang ramai yang menulis di blog- blog. Tetapi kadang- kadang perkara apa yang ditulis pun tidak dimengerti maksudnya. Menulis yang tidak mempunyai kerangka membina pemikiran. Ada yang bersifat fitnah, tahyul, gosip, yang semuanya berselera rendah. Seharusnya menulis mempunyai misi besar iaitu menyampaikan kebenaran dan keadilan.

Satu prinsip beliau ialah, 'Bercakaplah benar, walaupun pahit, dan cintailah buku dan ilmu'. Kebenaran dan ilmu merupakan dua kata kunci yang mencirikan peribadi beliau. Sehinggakan di rumah beliau, ada 50,000 buah buku pelbagai genre di letakkan dalam satu bilik. Tambahan pula, beliau tidur bersama buku, sementara isteri beliau, kak Fauziah tidur bersama anaknya. Kisah ini semacam pernah berlaku ketika zaman Al Jahiz, seorang Negro, penjual roti, tetapi gigih menuntut ilmu. Dikhabarkan beliau meninggal dunia kerana tertindih buku yang teramat banyak dalam rumahnya. Imam Sayuti juga dikhabarkan dilahirkan di atas timbunan- timbunan buku, Wallahualam.

Sdr Jaafar objektif orangnya. Walaupun mengakui sebagai ahli BN, tetapi banyak yang beliau kritik orang BN. Dalam perbualan dengan beliau tadi di hospital, beliau begitu bangga kerana berjaya mengalahkan calon BN dalam PRU 12 baru- baru ini di tempat beliau tinggal, di Ampang. Beliau mengatakan, nak ajar sikit orang BN ni!, beri undi pada calon pembangkang, sombong sangat! Jawapan yang common ketika PRU 12 yang baru berlalu.

Beliau dijangkiti kuman Diabetis, atau dalam bahasa Melayunya ialah 'Kencing Manis'. Masih di tahap awal. Berdasarkan pemerhatian saya, beliau seorang yang suka meraikan kawan- kawan, minum- sembang ilmu di kedai mamak, menghadiri majlis keraian dan sebagainya. Maka tidak mustahil penyakit beliau berkaitan dengan makanan yang pelbagai dan rencam dinikmatinya. Ada juga orang kata, pemimpin, apatahlagi seperti wakil rakyat, akan terdedah dengan kepelbagaian jenis makanan yang sudah pasti mengandungi ciri- ciri utamanya, seperti manis, atau masam atau masin. Maka pemimpin akan mudah terdedah dengan penyakit- penyakit. Almarhum Ustaz Fadzil Noor juga pernah mengadu, penyakit- penyakit yang beliau hidapi akibat banyak meraikan majlis keraian yang penuh dengan citarasa makanan, yang semestinya akan merbahaya kepada kesihatan jika tidak dikawal.


Biasalah, menjadi pemimpin perlu meraikan dan pandai mengambil hati orang bawahan, terutamanya rakyat bawahan. Jika ada orang kampung mengadakan kenduri kahwin, sudah semestinya meraikan jemputan itu. Jika juga selesai memberi ceramah, penganjur akan menyediakan juadah makanan yang selalunya enak dan berlemak belaka.

Walaupun demikian, kita harus beringat dalam soal pemakanan. Saya mengingkatkan diri sendiri, bahawa kita harus pandai memilih makanan yang sihat, berzat dan tidak terlalu kenyang ketika makan. Imej seorang penda'wah harus kemas, segak dan tidak terlalu boyot dan malas, semacam menampakkan kita terlalu gelojoh dengan nafsu makan.

Ini antara intipati sembang kami di hospital. Sambil- sambil ziarah bertanya khabar, selit- selit juga dengan isu nasional. Banyak berkisar isu- isu politik negara. Saya rasa agak tepu juga, kerana banyak sangat bincang mengenai politik. Suasana seminggu dua ini sudah pasti sarat dengan teori kepolitikan.

Kendatipun demikian, dalam sibuk- sibuk kita 'mabuk' dalam suasana politik ini, ada beberapa perkara yang ingin saya kongsikan, yang juga penting dalam kehidupan kita:

1) Sambutan Maulidur Rasul Sallahu'alahi Wasalam, bersama Sheikh Fuad Kamaluddin (Ahli Majlis Fatwa Negeri Sembilan) dan Sheikh Muhaddith Dr Mahmud Said Mamduh Al Husaini (Pakar Hadith kontemporari), pada 21 Mac, Jumaat 7.00 - 11.00 malam, di Anjung Rahmat, Gombak.2) Seminar Ta'dib Islami, pembicara Prof Wan Mohd Nor Wan Daud (mantan Penolong Pengarah ISTAC) dan Sdr Marzuki Mohamad (Exco Penyelidikan ABIM), pada 23 Mac, Ahad 9.00 pg- 1.00 ptg, di Anjung Rahmat, Gombak.

Saya sukacita menjemput semua untuk hadir, ajak kawan- kawan, kaum keluarga dan jiran- jiran. Semoga pengisian jiwa kita seimbang dengan pengetahuan isu politik dan ilmu turath Islami Insyallah.

No comments: