Saturday, March 29, 2008

Filem ISLAMOPHOBIA


Isu anti Islam dan Islamophobia bukan isu yang baru. Sejak zaman Baginda Rasul Sallahu'alahi Wassalam lagi ada kelompok manusia yang anti Islam. Malah, sebelum itu lagi pun ramai para anbia' dibunuh, diancam, digergaji kepala dan dipulau kerana menyampaikan risalah Islam.

Yang terbaru ialah penayangan filem dokumentari anti- Islam di Belanda oleh ahli politik
Geert Wilders, yang bertajuk Fitna. Filem 15 minit ini boleh dilayari di Youtube yang sudah tersebar luas ke merata dunia.

Bagi saya, tidak terkejut dengan perbuatan mereka. Sikap menghina Islam dengan paparan dokumentari yang mengaitkan Islam dengan pembunuhan, teroris, anti- gay dan sebagainya perkara yang masih minimum jika dibandingkan dengan tindakan agresif fizikal yang dibuat ke atas Baginda Sallahu'alahi Wassalam dan para anbia' yang lain

Namun, rasa sedih dan sayang kepada agama yang senang- senang dihina menyelubungi hati. Marah juga timbul di kalbu. Tetapi, memang ini pun tujuan mereka, provokasi nakal supaya membangkitkan kemarahan umat Islam. Mereka sengaja menimbulkan provokasi supaya ada umat Islam yang membakar kedutaan Belanda, mengebom rakyat Belanda, membunuh orang bukan Islam dan sebagainya. Bagi umat Islam yang sabar dan rasional, isu ini harus ditangani dengan bijaksana dan berhemah.

Saya yakin, sikap over- killed mereka akan membuahkan peristiwa yang sukar difikirkan. Saya yakin ramai yang akan bersimpati dengan Islam, malah tidak mustahil terbuka hati untuk beragama Islam, Wallahu'alam.

Kerana itu peribadi penda'wah terutamanya harus smart, bijak dan tersusun langkahnya. Kita tunjukkan akhlak yang mulia, tidak termakan dengan provokasi mereka, terus membina generasi muda yang faham dengan agama, berlemah lembut dengan orang bukan Islam yang tidak bermusuh dengan Islam, merancang masa depan dan berhikmah dalam bertindak.

Kita mendoakan agar semua umat Islam terpelihara daripada fitnah dunia.

* Semoga saudara kita di Belanda selamat dalam kurniaan Allah Ta'ala.

[Kemaskini]

Kenyataan PKPIM mengutuk klip video Fitna di http://www.pkpim.net/modules/news/article.php?storyid=1468

No comments: