Tuesday, August 07, 2007

Islamophobia

Islam is most misunderstood religion..inilah yang boleh diperkatakan hari ini. Boleh jadi kerana dua perkara, iaitu tidak memahami agama Islam dengan betul ataupun orang Islam sendiri yang 'memasalahkan' Islam sendiri.

Karen Amstrong semasa mengunjungi Malaysia Jun yang lepas, meluahkan rasa kasihan kepada nasib agama2 yang ada di dunia ini, kerana sepatutnya agama2 menjadi penghubung kasih sayang sesama penganut agama. Islam sudah tentu, walaupun mengiktiraf kepelbagaian agaman dan fahaman, namun tidak mengambil jalur keras dengan bersikap ekslusif dan juga jalur liberal dengan menyamakan semua agama menuju kebenaran yang sama.

Islamophobia menjadi sindrom sedunia, bahkan di Malaysia. Apabila amar ma'ruf dan nahi munkar dilihat sebagai satu ancaman, apabila da'wah dilihat sebagai satu gerakan fundamentalis, maka melahirkan persepsi yang menunjukkan Islam itu satu 'virus'. Satu visru yang boleh membunuh. Dalam konteks negara Malaysia yang majmuk sifatnya, menjadi satu cabaran untuk menganalkan Syariat Islam dan pada masa yang sama menghormati kepelbagaian agama dan fahaman. Konsep Muslim dan Kafir Zimmi atau Harbi mungkin sudah tidak sesuai hari ini.

Umat Islam perlu kepada fiqh bermasyarakat yang segar dan dinamik. Sheikh Qaradawi ada menulis buku Fiqh Minoriti, yang mengisarkan masyarakat minoriti Muslim di Eropah atau negara bukan Islam. Fiqh bermasyarakat boleh menghuraikan tentang kaedah dan prinsip yang boleh diamalkan. Fiqh ini boleh jadi dalam konteks siasah syar'iah, fiqh ibadat, fiqh pemikiran, atau fiqh dialog. Islamophobia perlu dijernihkan akhirnya.

6 comments:

anti_extremist said...

uhmmm....kes dan bukti sudah bagi...tetapi tak ada respons dari hilmi?

kenapa tak ada press release.....letter of protest...etc...?????

anti_extermist said...

nak tengok kebodohan umat islam extremist di dalam negara yang paling jahil di dunia, iatu Saudi Arabia??

http://www.westernresistance.com/

Saya sekarang berada di Riyadh. Nak tanya apa-apa soalan pasal rakyat yang sudah brainwash oleh imams dan haji?

Anonymous said...

in fact kita sudah release banyak statement ttg isu2 rasuah, salah guna kuasa etc. media yg tidak highlightkan. boleh surf dalam web www.pkpim.net

exco PKPIM

anti_extremist said...

i'm still waiting.....takde respons dari hilmi pun...too bz with his nikah?

double standard? kalau isu isu yang melibatkan umat umat islam yang sepatutnya berbudi bahasa dan ber buat baik untuk rakyat... tak kisah...

kalau melibatkan artis amerika....wah...banyaknya hal yang dia buat.....

this shows the weak leadership skills of this guy. just like the rest of UMNO, PAS, MCA and MIC. No true leaders at all.

i'm sure anwar ibrahim, former PKPIM president will agree

Anonymous said...

to anti- extrimist (WONG CHUN WAI??)

thanks for put 'pressure' on me.
well, quiet busy with preparation.

nantilah ada masa kita jumpa. minum2, tukar maklumat etc.

tajamfikir said...

yo anti extrimist... ko nak hilmi jwb .. tapi siang-siang lagi ko dah x bagi moral support.. ko kutuk dia lagi adala, kata dia double standard la.. ko provoke dia la "perleceh dia kata busy with his wedding preparation la.. kau terus hukum dia kata week of leadership la.. apa ni bro? emos la kau ni... penuh dgn perception la... mcm x ikhlas membantu je.. penuh dgn udang di sebalik batu..