Friday, July 13, 2007

MALAYSIA 'TUMPUAN 'ILMUWAN'

Malaysia, sejak dua tiga minggu ini dikunjungi oleh ramai ulama. Bermula pada hujung minggu lepas (7- 8 Julai), Sheikh Nuruddin Al Banjari Al Makki, yang mengadakan kuliah kilat beliau di Masjid Al Falah USJ. Minggu ini pula, 11- 12 Julai Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) mengadakan Konferens Hadith di Putrajaya. Seorang ulama muda, iaitu Dr Syed Taufiq Ramadan Al Buty turut hadir. Beliau merupakan anakanda kepada ulama besar Syria, Dr Syed Ramadan Al Buty. Manakala sepanjang 8- 14 Julai ini, OIC mengadakan Majma' Fiqh OIC ke 18 di Putrajaya. Ramai ulama 'hard core' yang datang seperti Sheikh Wahbah Zuhaily (pengarang kitab Fiqh Islam Wa Adillatuh), Dr 'Ali Jumaah (mufti Mesir), Sheikh Dr 'Ali Mahyuddin Qargakhi (anak murid Sheikh Yusuf Qaradawi), Taqi Usmani (bekas Hakim Besar Pakistan) dan ramai lagi.

Apakah kedatangan ramai ulama besar ini satu rahmat? Bagi saya YA. Sekurang- kurangnya memberi keberkatan dan semangat kepada dai'e- da'ie yang ikhlas di Malaysia. "Ulama warasatun anbia' " (ulama' pewaris nabi). Mudahan juga, kehadiran mereka ini meninggalkan 'benih- benih' yang akan mewarisi Nabi kelak...


(Bersama Sheikh Dr 'Ali Jumaah, Mufti Mesir dan Sheikh Dr 'Ali Mahyuddin Qarhgakhi, anak murid Sheikh Qaradawi)


(Bersama Sheikh Wahbah Zuhaily, ulama Syria dan pengarang Fiqh Islam Wa Adillatuh, sdr Yusri Mohamad, Presiden ABIM, ustaz Zaharuddin)(Sheikh Dr Syed Taufiq ketika memberi kuliah di Sekretariat, Anjung Rahmat)

No comments: