Monday, March 13, 2006

AMAR MAKRUF SEBAGAI WATAK BANGSA

Saya tertarik dengan gagasan besar yang dilontarkan oleh Dato' Dr. Siddiq Fadzil, ketika menyampaikan ucapan dasar pertamanya selaku Presiden Wadah Pencerdasan Umat (Wadah) 11 Mac 2006. WADAH merupakan wadah atau platform bagi lepasan ABIM. Bagi sesiapa yang sudah tamat 'tarbiah' di ABIM, secara automatik mempunyai platform yang baru. Begitu juga terjadi dalam PKPIM. Apabila sudah tamat 'tarbiah' PKPIM, ABIM adalah wadah seterusnya.

Maka PKPIM- ABIM- WADAH merupkan kesinambungan tarbiah dan dakwah yang dicetuskan. Malah WADAH juga menampung ahli- ahli veteran ABIM yang masih bersemangat dalam meneruskan misi dakwah di tanah air ini. WADAH juga membuka peluang kepada golongan 'emas' yang sudah pencen. Ini kerana memang ada manusia yang umur sudah lanjut baru timbul kesedaran untuk berbakti pada agama Islam. Ketika mudanya bukan main ligat dengan profesion keduniaan sehingga meninggalkan langsung baktinya dalam agama dan dakwah. Ataupun masa muda- muda mereka takut untuk menyatakan sokongan kepada gerakan Islam atau perjuangan Islam kerana takut dibuang kerja dan sebagainya. Apapun, itulah namanya manusia, yang penting kita berdoa supaya kita dimatikan dalam Husnul Khatimah. Tidak semestinya yang mula- mula giat dalam dakwah Islam berakhirnya dengan kebaikan, dan tidak juga yang lambat kenal dakwah akan berakhir dengan keburukan.

Berbalik kepada gagasan Ustaz Siddiq Fadzil, beliau menyatakan bahawa seharusnya prinsip Amar Makruf dan Nahi Munkar menjadi watak bangsa yang dikongsi oleh semua umat Melayu. Ianya bukan lagi menjadi amal- amalan pendakwah atau aktiviti kecil- kecilan. Dalam Al- Quran dan Hadis ada banyak yang menyuruh umat melaksanakan amar makruf dan nahi mungkar
.
Apa yang menariknya, sebagai contoh jika umat Melayu boleh sensitif dan menolak kejijikan 'babi', seharusnya umat Melayu juga boleh menjadikan rasuah, zina, rompak dan sebagainya sebagai jijik, seperti mana jijiknya 'babi' itu. Oleh itu, proses ini akan mengambil masa yang lama, maka melalui pendidikanlah kita dapat menerapkan prinsip Amar Makruf dan Nahi Munkar sebagai watak bangsa yang akan datang.

1 comment:

lucygreene76259365 said...

Do you want free porn? Contact my AIM SN 'p1nkness' just say 'give me some pics now!'.

No age verification required, totally free! Just send an instant message to AIM screen name "p1nkness".

Any message you send is fine!

AIM abuse can be reported here.